måndag 15 maj 2017

Vilket fantastisk början på året… många har haft…

Det har varit en väldigt bra början på året för många investerare, OMXS30 är upp 8,74% (exkl. utdelningar) efter fyra och en halv månad och DAX och SPX turas om varannan dag att slå nya ATHs. Jag kan tyvärr inte ansluta till den större halvan av twitterkollektivet och säga att jag har haft en bra början på året, för det har jag verkligen inte. Visst har jag inte haft några förlustmånader och bara en förlustvecka, men det jag har åstadkommit så långt har inte alls levt upp till förväntningarna. Senaste tiden har det varit att man börjar dagen med en större förlust och så måste man kämpa hela dagen stenhårt för att komma upp till break-even. Även om man tjänar tillbaka hela beloppet så är en stor del av den mentala styrkan borta.

Jag minns när jag började med trading och alla rutinerade ”börsmänniskor” berättade för mig att det inte alls kommer vara så lätt när marknaden börjar gå ner och att många traders så småningom kommer att försvinna. Och nu står vi här; majoriteten av alla index nosar på ATHs men samma sak gäller även bitterheten bland traders. Många har svårt att tjäna pengar, Shark Week säljer deodoranter på twitter… You get the point.


Vad är det som har hänt egentligen?
Volatiliteten har kommit ner till extrema nivåer (rörelserna har blivit små) och Fingerprint kom med ännu en rapportbesvikelse vilket har minskat riskviljan och likviditeten i de mindre bolagen. Majoriteten av alla IPOs öppnar i bästa fall ner 20%, i värsta fall >50%. Skulle ett ”Black Swan Event” ske imorgon så tror jag att dörren på de mindre listorna blir oförskämt trång. 

Jag har svårt att se något som ändrar detta i närtid. Sommarbörsen är nära vilket betyder ännu mindre likviditet och ännu mindre rörelser. I nuläget gäller det mer att bevara kapitalet man har än att göra några större vinster då värderingarna är absurda. Men har vi toppat? Hade index varit kring toppnivåer hade alla småbolag flugit varje dag och riskviljan hade varit oförskämd. Istället är det dött där och många är skeptiska till denna uppgång.


Sammanfattningsvis tror jag att man inte ska ha alltför mycket risk i portföljen. Jag tror även att vi känner på bottennivåer i Fingerprint då den fortfarande är väldigt blankat och vi har börjat se lite större intresse från insiders (även om volymerna är små). I index är jag väldigt splittrad då "Sell in May and stay away" var ett stort misstag förra året, och med konstant nya ATHs kan det vara fel även i år.Keep your money safe.

Paper Chaser

1 kommentar: