söndag 18 december 2016

Ett galet 2016

Det fantastiska 2016 börjar närma sig sitt slut och jag tänkte summera det i ett lite längre inlägg. Jag tänkte skriva ner lite tankar om det gångna året, lite kring mina lärdomar (misstag i form av feta förluster) men också vad jag kommer att fokusera på nästa år. Jag skriver detta mest för min egen skull så att jag kan komma tillbaka om ett år och se om jag har varit ett geni eller (mer sannolikt) en idiot, men delar också med mig av detta i hopp om att du som läser kanske kan bli lite inspirerad.

Jag har jobbat stenhårt i år vilket verkligen har visat sig i portföljen. När jag sitter här och räknar ihop hur många arbetsdagar jag har varit borta från tradingen helt så får jag det till 0. Visst har jag varit utomlands vid flera tillfällen men även då har jag fått in några 500-kronors kuponger via datorn eller telefonen. 
Om jag får säga det själv så har jag haft ett ganska stabilt år då jag inte har haft mer än två minusdagar på rad, och när jag väl hade det såg jag till att ta igen dem så fort jag bara kunde. Tyvärr är kurvorna som följer nedan krokigare än vad jag velat ha dem men i och med lite högre risktagandet ser dessa ut som dem gör.

Det andra halvåret gick betydligt bättre p.g.a. många faktorer. Den allra främsta faktorn var rutin. När jag ser tillbaka på vilka affärer jag gjorde kan jag verkligen ifrågasätta hur det kunde gå så bra för mig. Men det gäller att skaffa sig erfarenhet och ta massvis med felsteg vilket jag har gjort. Man kommer alltid att göra förluster, huvudsaken är att göra fler/större vinster. Dessutom är det allra vackraste med trading att man aldrig kan bli fullärd, utan det alltid finns mer kunskap därute. Flytten till Nordnet utökade blankningsmöjligheterna markant vilket gav fler tillfällen att tjäna pengar.


Dessa grafer visar bara procent och eftersom det är stor skillnad att göra 1% på tio tusen och samma procent på tio miljoner kan dessa inte vara annat än mått på stabilitet. Dessutom har jag då och då tagit ut lön vilket har adderat oförtjänt procentuell utveckling. Låt oss säga att slutresultatet blev sjusiffrigt och långt över mitt mål som jag hade satt upp inför året. Den markerade delen på nordnetgrafen var min största förlust för året i form av att fånga dippen i EUCI som slutade med en förlust på 135.000. Otroligt dumt när jag tänker efter men efter en bra period finns det risk att bli arrogant och då kan man få en ordentlig käftsmäll av marknaden. 

Annars har jag har varit rätt defensiv med min positionsstorlek då jag anser att marknaden har varit stökig med många ”Grey-Swan-event” som Brexit och Trump (Tänker inte kalla dessa för ”Black Swan” just för att alla såg dessa komma men antog ett annat utfall, dessutom var det bara att köpa dippen). Långsiktighet har för mig varit en viktig faktor som jag har haft i bakhuvudet varje dag då en väldigt bra affär kan skjuta upp kontot till himlen och egot ännu högre medan en dålig affär kan slå hårt finansiellt och ännu hårdare psykiskt. Vill man kunna leva på trading måste man vara långsiktig och ha en bra riskhantering. Det är viktigt att anpassa sig efter marknaden och kunna läsa av när det rätta läget kommer för att kräma på ordentligt eller bara spela defensivt. 



Vad jag kommer att ändra/tänka på till nästa år
I och med att marknaden förändras konstant måste spekulanter anpassa sig efter den. De som inte kan följa med i evolutionscykeln kommer att dö ut. Trots att min lönsamma sida är aktiehandel så försöker jag mig på lite index, valuta och råvaror vid sidan av just för att kunna tjäna pengar när det inte bjuds på lika många/bra lägen på aktiemarknaden. Jag är inte alls lika lönsam på den fronten men jag tänker inte ge mig.
Jag kommer att etablera en långsiktig portfölj där jag kommer lägga undan en viss procentuell del av vinsten varje månad och inte pilla så mycket i den. 
Slutligen har jag öppnat ett konto hos Interactive Brokers där man kan handla amerikanska aktier med förmånligt courtage och stort utbud av marknader. Det som talar för dessa är just sjukare rörelser och betydligt större volymer än i Sverige. 


För att bli en bra trader måste man vara i marknaden och köpa, sälja, långa, korta, täcka, blanka. Givetvis kommer det finnas stunder som är betydligt svårare än andra. Men man måste vara i marknaden för att lära sig hur den fungerar. Du kommer aldrig kunna lära dig att gå bara för att du kollar på när andra går eller springer. Du kommer inte heller lära dig det genom att läsa böcker. Det är en process där man måste vara villig att falla några gånger på vägen. Det är även viktigt att förstå att inget händer över en natt. 

Snart har jag avverkat ett helt år med trading på heltid och det känns helt otroligt. Jag har inte under en sekund ångrat mitt val att bli arbetslös. Jag kan inte beskriva hur mycket jag har lärt mig av alla er på twitter vilket jag är oändligt tacksam för, en ovärderlig kunskaps- men också underhållningskälla. TACK!

Slutligen vill jag önska Er en God Jul och ett Gott Nytt År och helt enkelt ett otroligt 2017 med mycket tjen!


Paper Chaser

6 kommentarer:

  1. Är du helt självlärd? Eller har du haft stor hjälp utav utbildning. Skulle du klarat av att bli lönsam utan ev utbildning?
    God jul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Robert!

      Jag har aldrig gått någon utbildning och inte heller haft någon som har visat mig hur man gör. Tror definitivt att man kan lyckas utan någon som helst utbildning.

      Trevlig kväll!

      Radera
    2. För att fortsätta på Roberts fråga. Hur började du? Vet inte om jag missat något tidigare inlägg, men tvivlar på att du bara gick all in på aktiemarknaden? Läste du böcker? Följde bloggar? Och har du tips för någon som är intresserad.

      Radera
    3. Jag har ett tidigare inlägg där du kan läsa hur jag började, givetvis behövde jag känna stabilitet innan jag kunde lägga allt åt sidan och fokusera fullt ut på trading.

      Radera
  2. Hur länge hade du handlat innan detta heltidsåret? Hade du bevisat din lönsamhet innan du tog steget till heltid? Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det stämmer Robert, jag var någorlunda lönsam innan jag började på heltid. Jag har total varit på aktiemarknaden i ca 3 år.

      Trevlig kväll!

      Radera